Bugun...



Dünyadan Türkiye’ye afet desteği devam ediyor

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen depremlerin ardından birçok ülkeden Türkiye'ye afet desteği gelmeye devam ediyor

facebook-paylas
Tarih: 07-02-2023 21:21

Dünyadan Türkiye’ye afet desteği devam ediyor

ABD

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'yi etkileyen depremlerde hayatını kaybedenlerden ötürü "derin üzüntü" yaşadığını ve ülkesinin "yardım sağlamaya hazır olduğunu" belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, depremden etkilenenlere derhal yardım edilmesi talimatı verdiğini vurgulayan Thomas-Greenfield, "BM Genel Sekreteri'nin uluslararası topluma, depremden etkilenenlere yardım etmek için kritik fon ve yardımı acilen artırma çağrısını yineliyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hâli hazırda "cömertçe" 3,5 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığına değinen Thomas-Greenfield, "İnsani yardım kuruluşları müdahale etmeye çalışırken, ABD de felaketten etkilenenlere yardım sağlamaya hazır." değerlendirmesinde bulundu.

Thomas-Greenfield, Suriye'deki tıbbi tesislerin de uzun süredir kapasitesinin üzerinde hizmet verdiğine işaret ederek depremlerin "savunmasız durumdaki Suriyelilerin karşılaştığı krizlerin yanı sıra yardım sağlayan BM kuruluşları ve STK'lerin karşılaştığı zorlukları da artırdığını" kaydetti.

ABD'li diplomat, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

Biden da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde ihtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını dile getirmişti.

Afganistan

Taliban geçici hükûmetinin Dışişleri Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hayatını kaybeden Türkiye ve Suriye vatandaşlarına taziyelerini bildirerek, her iki ülke halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

Taliban geçici hükûmetinin Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, İslam ülkelerinden ve yardım kuruluşlarından depremzedelerle bir an önce ilgilenmeleri istendi.

Afganistan'ın Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremin ardından sevdiklerini kaybedenlere derin taziyelerimi sunuyorum. Yaralı ve kurtarılmakta olanlara acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Afganistan'ın Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'deki depremin çok büyük insani ve mali kayıplara neden olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Ayrıca, bu acı olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türkiye devleti ve halkına başsağlığı ve diliyor, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum."

Afganistan Yüksek Ulusal Uzlaşma Konseyi'nin eski başkanı Abdullah Abdullah da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye hükûmetine ve halkına başsağlığı diliyorum. Kalbimiz ve dualarımız sizinle." sözlerini paylaştı.

Arjantin

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez sosyal medya hesabındaki açıklamasında, çok sayıda can kaybı nedeniyle Arjantin'in, Türkiye ve Suriye halkları ve devletleriyle dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Avustralya ve Yeni Zelanda

Avustralya ve Yeni Zelanda da depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'ye insani yardım göndereceğini açıkladı.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Yeni Zelandalı mevkidaşı Chris Hipkins, Avustralya'nın başkenti Canberra'da düzenlenen ortak basın toplantısında, depremden dolayı sevdiklerini kaybeden ailelere ve her iki topluma taziyelerini iletti.

Bölgede yaşanan depremin yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu belirten Albanese, Avustralya hükûmetinin, depremden etkilenenlere Avustralya Kızılhaç'ı aracılığıyla ilk aşamada 10 milyon Avustralya doları değerinde insani yardım göndereceğini bildirdi.

Hipkins ise Yeni Zelanda'nın 1,5 milyon Yeni Zelanda doları insani yardım sağlayacağını duyurarak, konu hakkında daha fazla ayrıntının ülkenin Dışişleri Bakanı tarafından yayınlanacağını söyledi.

Azerbaycan

Azerbaycan'daki Türk iş adamlarının oluşturduğu "Türkiye Yüzyılı Birlik ve Dayanışma Platformu"nun başlattığı kampanyaya destek veren çok sayıda Azerbaycanlı, giysi, gıda ve ihtiyaç malzemesi yardımında bulundu. Toplanan malzemeler, yakın zamanda Türkiye'ye gönderilecek.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Kardeş Kömeği (Yardımı)" platformu da Türkiye'deki deprem mağdurları için yardım toplamaya başladı.

Azerbaycanlı STK'ler, Türkiye'deki depremzedeler için adeta seferber olurken, basında ve sosyal ağlarda Türkiye'ye destek verilmesi yönünde çağrılar yapılıyor, dayanışma ve destek mesajları veriliyor.

Çok sayıda Azerbaycanlı, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğine giderek taziyeleri ve desteklerini iletti. Vatandaşlar, Büyükelçiliğin önüne çelenk ve çiçek bıraktı.

Bakü'de faaliyet gösteren otobüs şirketlerinden biri de tüm araçlarına Türk bayrağı astırdı.

Bahreyn

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileterek hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri resmi haber ajansı WAM'ın haberinde, Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenenler için acil yardım desteğinin yanı sıra, arama kurtarma ekibi ve meydan hastanesi kurulması yönünde talimat verdi.

Bolivya

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Twitter hesabındaki paylaşımında, Türkiye ve Suriye ile tam dayanışma hâlinde olduklarını vurgulayarak, "Bolivya Devleti, kurbanların ailelerine en derin taziyelerini gönderiyor ve yaralılara acil şifalar diliyor." ifadesini kullandı.

Cezayir

Cezayir devlet radyosuna göre, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderilmesi talimatıyla Cezayir Sivil Savunma Başkanlığından bir ekip Türkiye'ye gönderilecek. Yerel basında arama kurtarma ekibinin 89 kişiden ulaşacağı bilgisi yer aldı.

Cibuti

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında, "Cibuti halkı ve hükûmeti, bu trajedi karşısında kardeş ülke Türkiye ile dayanışma içerisindedir. Allah, kardeş Türk milletine bir daha böyle bir acı yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

Çad

Çad Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi Itno, yaptığı açıklamada, depremden derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Itno, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Çin

Çin, sivil yardım ekibini Türkiye'ye gönderdi.

Arama kurtarma teşkilatı Ramunion'a bağlı 8 kişilik ekibin, kurtarma radarı, enkaz keski araçları ve özel eğitimli bir köpek ile yola çıktığı bildirildi.

Yarın öğle saatlerinde afet bölgesine ulaşması beklenen ekibin, ulusal ve uluslararası arama ve kurtarma görevlerinde geniş tecrübeye sahip olduğu belirtildi.

5,8 milyon dolar mali yardım

Bu arada Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (CIDCA) Başkan Yardımcısı Dıng Boqing, Pekin yönetiminin, Türkiye'ye destek için acil durum insani yardım mekanizmasını harekete geçirdiğini bildirdi.

Dıng, CIDCA kanalıyla Türkiye'ye 40 milyon yuan (5,8 milyon dolar) acil durum mali yardımı sağlanacağını kaydetti.

Çin Kızılhaçı da Türk Kızılaya 200 bin dolar acil durum insani yardımı aktaracağını duyurdu. Depremin etkilediği alanlardaki yardım çalışmalarını yakından izlediklerini belirten örgüt yetkilileri, gerektiğinde daha fazla yardım sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Tshisekedi, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

El Salvador

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

Twitter hesabından Türkçe paylaşımda bulunan Bukele, "El Salvador, önümüzdeki birkaç saat içinde Türkiye'ye, arama ve kurtarma, sivil koruma ekipleri, itfaiyeciler ve kurtarma köpekleriyle birlikte 100'ü aşkın personelden oluşan bir yardım uçağı gönderecek. Yıkıcı iki depremden zarar gören Türk halkı için dua etmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bukele, gün içindeki ilk açıklamasında da Türkiye'nin güneyinde meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Türk halkının güvenliği ve esenliği için dua ettiklerini belirterek "Hükûmetim, bu elim hadisenin üstesinden gelinmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gerekli her türlü desteği sağlamaya hazırdır." dedi.

Filistin

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye ve Suriye'deki arama-kurtarma çalışmalarına katılmak için sivil savunma ve sağlık ekiplerinin gönderileceğini belirtti.

Iştiyye, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Başbakan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın talimatları doğrultusunda, Türkiye ve Suriye'de binlerce can kaybı ve yaralanmaya yol açan depremlerde arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak için sivil savunma ve sağlık ekiplerinin gönderileceğini ifade etti.

Iştiyye, arama-kurtarma ekiplerinin depremden etkilenen bölgelere ulaşımını kolaylaştırmak ve yardımların iletilmesi çerçevesinde iki ülke makamlarıyla gerekli düzenlemelerin yapıldığını aktardı.

Finlandiya ve İsveç

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, depremler nedeniyle üzgün olduğunu dile getirerek "Bölgede bulunanların kış koşullarında kesinlikle desteğe ihtiyacı olduğunu anlıyoruz. Uzun vadede hem Türkiye hem Suriye'de büyük bir yeniden yapılanma ihtiyacı olacaktır. Bizim de bu süreçte yer almamız önemli." dedi.

Haavisto, Finlandiya'nın Espoo şehrinde İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile bir araya geldikten sonra düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle taziye dileklerini ileten Haavisto, Finlandiya'nın süreçte hızlı reaksiyon göstererek uzmanlarını Türkiye'ye gönderdiğini ifade etti.

Haavisto, Kızılhaç ve diğer kaynaklardan elde edilen yardım malzemesini paylaşmaya hazır olduklarını belirterek "Çok kritik saatler yaşandığının farkındayız. Birçok insan hâlâ kurtarılabilir. Bölgede bulunanların kış koşullarında kesinlikle desteğe ihtiyacı olduğunu anlıyoruz. Uzun vadede hem Türkiye hem Suriye'de büyük bir yeniden yapılanma ihtiyacı olacaktır. Bizim de bu süreçte yer almamız önemli." diye konuştu.

Kaymakamlık binasında toplanan yardımlar, tırlarla deprem bölgesine gönderilecek.

Vatandaşlardan Yavuz Bingöl, deprem acısının ne olduğunu çok iyi bildiklerini aktararak, "İlçemiz deprem bölgesinde. Nerede bir deprem olsa yüreğimiz parçalanıyor. Depremde mağdur olan kardeşlerimizin yanındayız." diye konuştu.

Guatemala

Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei, Twitter hesabındaki açıklamasında, Türk halkı ve hükûmetiyle dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Binlerce cana mal olan yıkıcı deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi sunar, dualarımızı paylaşıyoruz. Kalbimiz sizinle." ifadesine yer verdi.

Güney Kore

Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin-pyo, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'a taziye mesajı gönderdi.

Jin-pyo'nun Şentop'a gönderdiği destek mesajında, "İnsanların yaralarını hızlı bir şekilde, en kısa sürede sarmasını ve iyileşip huzurlu günlük yaşamlarına dönebilmelerini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Mesajda, Güney Korelilerin Türkiye'de yaşanan afet nedeniyle yasa boğulduğu aktarıldı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol de arama-kurtarma ekiplerinin ve tıbbi ekipmanların Türkiye'ye ulaştırılması için askerî uçağın kullanılması talimatını vermişti.

Güney Sudan

Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mayiik Ayii Deng, Güney Sudan Hükûmeti ve halkı adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yazılı bir taziye ve dayanışma mesajı gönderdi.

Hindistan

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Vellamvelly Muraleedharan'ın, Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçiliğini ziyaret ederek depremler nedeniyle taziyede bulunduğunu belirtti.

Muraleedharan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin de insani desteğine dair mesajını ileterek Türkiye'ye destekte bulunmak için ülkesinin yardım malzemesi ve sağlık ekiplerini göndermeye hazır olduğunu vurguladı.

Hollanda

Hollanda’nın farklı kentlerinde organize edilen yardım kampanyaları kapsamında binlerce kişi, depremden etkilenenler için acil ihtiyaç duyulan battaniye, hijyen malzemesi, bebek bezi, kışlık giysi ve ısıtıcı gibi malzeme yardımında bulundu.

Depolarda, camilerde ve farklı mekanlarda toplanan yardım malzemeleri bazı Türk şirketleri tarafından deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Irak

Irak resmi haber ajansı (INA), Irak Kızılayının Türkiye'deki enkaz çalışmalarına katılmak üzere bir ekip göndereceğini, ayrıca Suriye'ye 60 tonluk insani yardım ve tıbbi malzeme ulaştıracağını duyurdu.

İran

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Reisi, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

İspanya

İspanya Kralı 6. Felipe, depremler dolayısıyla Türkiye ve Suriye'ye dayanışma ve yardım mesajı gönderdi.

Angola'ya resmi ziyarette bulunan Kral 6. Felipe, başkent Luanda'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye ve Suriye, bu felaketin dramatik sonuçlarının olabildiğince üstesinden gelmek için yetkililerden ve İspanyol halkından ihtiyaç duydukları tüm dayanışma ve yardıma sahip olduklarını biliyorlar." şeklinde konuştu.

İspanya Kralı, depremler için " korkunç" ifadesini kullanarak, mağdurlar için derin üzüntü duyduğunu ve başsağlığı mesajı gönderdiğini ifade etti.

Angola Cumhurbaşkanı Joao Lourenço da konuşmasının başında depremlerden dolayı Türkiye ve Suriye'de yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

İsrail

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ofisinden yapılan açıklamada, Bakan'ın İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Türkiye'deki depremzedelere yardım faaliyetlerini görüştüğü ve ihtiyaç hâlinde bir sahra hastanesi kurulmasını onayladığı kaydedildi.

İtalya

İtalya İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da 50'den fazla kişiden oluşan İtalyan İtfaiyesi ekibiyle 10 kişilik sağlık ekibinin, arama kurtarma uzmanı köpeklerle beraber İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi nakliye uçağı ile Pisa'dan Türkiye'deki deprem bölgesine hareket etmek için hazırlıklarını tamamladığı bildirildi.

İtalyan itfaiyesi, Twitter'dan Türkiye'ye götüreceği malzemeleri, beton kırıcı ve kesici ekipmanları paylaştı.

Japonya

Japonya'nın gönderdiği 18 kişilik Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi, İstanbul'a ulaştı.

Haneda Havalimanı’ndan kalkan ve Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin 3 üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçak, İstanbul Havalimanı'na indi.

İstanbul Havalimanı'ndan aktarma yapan ekip daha sonra Adana'ya hareket etti. Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi, Adana'ya ulaştıktan sonra deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına destek verecek.

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İnsani perspektif ve Türkiye ile dostane ilişkiler dikkate alınarak Japonya, acil insani yardım sağlama kararı almıştır." ifadeleri kullanılmıştı.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana geldiği ilk andan itibaren Türkiye ile koordinasyonun başladığını bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye ile Katar arasındaki koordinasyon, yıkıcı depremin ilk anından itibaren başladı." dedi.

Deprem bölgelerine arama kurtarma ekiplerinin gönderileceğini aktaran Ensari, Katar'ın sahadaki gelişmelerle belirlenecek öncelikler doğrultusunda desteklerini sürdüreceğine dikkati çekti.

Bu yıkıcı depremin etkilerini hafifletmek için dünya ülkeleri ve uluslararası kuruluşlara rol üstlenme çağrısında bulunan Ensari, ayrıca depremzedelere 10 bin konteyner evle destek olduklarını kaydetti.

Ensari, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin talimatları doğrultusunda arama kurtarma ekibi ve yardım malzemelerini içeren ilk uçağın da dün akşam gönderildiğini hatırlattı.

Kazakistan

Kazak halkı, Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtmek için sosyal medyada Kazak-Türk bayraklarının yer aldığı “Biz beraberiz” sloganıyla paylaşımlar yapıyor.

Kazakistan, Türkiye ile tek yürek oldu.

İlk önce Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş Türk halkına taziye mesajı gönderdi. Daha sonra Tokayev, Erdoğan’ı arayarak Kazakistan’ın yardım sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Sabahın erken saatlerinde de Kazakistan’dan 41 kişilik arama kurtarma ekibi ile özel araçları taşıyan nakliye uçağı Gaziantep’e doğru hareket etti.

Kazakistan Olağanüstü Hâller Bakanı Birinci Yardımcısı İbragim Kulşimbayev, ekipte uluslararası deneyime sahip kurtarma görevlilerin yanı sıra sağlık çalışanları ve üç özel eğitimli köpeğin de olduğunu bildirdi.

Kazak halkı da sosyal medya hesaplarındaki fotoğraflarına Türk bayrağı yansıtarak "geçmiş olsun" dileklerini iletirken bir kısmı da Kazak-Türk bayraklarının yer aldığı “Biz beraberiz” sloganıyla paylaşımlar yapıyor.

Sağlık Bakanı Ajar Giniyat da yaptığı “Biz beraberiz” paylaşımında, Türkiye’deki depremden etkilenen bölgelere sağlık ekibi göndermeye hazır olduklarını ifade etti.

Kırgızistan

Türkiye'deki yıkıcı depremlerin mağdurlarına yardım toplamak amacıyla Kırgızistan Ziraat (Ayıl Banka) Bankası'nda tek bir hesap numarasının açıldığı duyuruldu.

Açıklamada, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin ve çalışanlarının bir günlük kazançlarını Türkiye'deki depremzedeler için düzenlenen yardım kampanyasına bağışladığı aktarıldı.

Ülkedeki Facebook kullanıcıları da profil fotoğraflarına Türk bayrağını ekleyerek destek ve taziye mesajlarını paylaştı ve Türkiye'nin yanında olduklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi Müdürü Dayırbek Orunbekov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Türk halkıyla yas tuttuklarını belirtti.

Orunbekov, Kırgızistan'ın Türkiye'de yaşanan depremin hemen ardından bölgeye arama kurtarma ekibini gönderdiğini hatırlatarak, "Biz Kırgızlar, derin üzüntü yaşıyoruz. Türk yoldaşlara sabır diliyoruz." ifadesini kullandı.

Kolombiya

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da sosyal medya hesabındaki mesajında, Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade ederek, Dışişleri Bakanlığının somut yardımlar için ilgili yetkililerle temas kurduğunu kaydetti.

Kongo Cumhuriyeti

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou N’Guesso, depremden duyduğu büyük üzüntüyü dile getirerek hem hükûmetinin hem Kongo halkının Türk halkının yanında olduğunu belirtti.

Kuveyt

Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Kuveyt Veliaht Prensi es-Sabah, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Kuveyt haber ajansı Kuna'nın verdiği bilgiye göre, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın talimatıyla, Türkiye'ye depremle mücadele için yardım malzemeleri ve tıbbi ekipler için benzeri bir hava köprüsü kurulacak.

Libya

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Dibeybe, hayatını kaybedenler için ilettiği taziyelerinin yanı sıra, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Lübnan

Lübnan Çevre Bakanı Nasır Yasin, yaptığı basın açıklamasında, Bakanlar Kurulunda Türkiye'deki depremlerin de gündeme geldiğini, arama ve kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye'ye 72 kişilik bir ekip göndereceklerini söyledi.

Malta

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg, İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanlığına bağlı arama kurtarma ekibini Malta Havaalanı'ndan uğurlamasını Twitter hesabından paylaştı.

Borg, "Malta İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanlığının Türkiye'ye arama ekibi gönderme konusundaki hızlı kararının ardından, şimdi afete müdahale çabalarına yardımcı olmak için Türk Kızılay aracılığıyla mali destek sağlanması talimatı verdim. Malta, ihtiyaç anında ülkelerle dayanışma gösterme konusunda kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Malta arama-kurtarma ekibinin, THY'nin tarifeli seferiyle bu gece TSİ 02.00 sularında İstanbul'a ulaşacağı, oradan da AFAD’ın koordinasyonunda ihtiyaç duyulan deprem bölgesine sevk edileceği öğrenildi.

Meksika

Meksika, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye 145 kişilik aramak ve kurtarma ekibi gönderdi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo, havaalanındaki açıklamasında, "Türkiye'deki kardeşlerimize yardım etmek amacıyla Savunma Bakanlığına bağlı 93 eleman, Deniz Kuvvetlerinden 37 kişi, Kızılhaç personelinden 15 kişi Meksika Hava Kuvvetlerine ait bir uçağa binmek üzereyiz. Amaç, mümkün olan en yüksek sayıda insanı canlı olarak kurtarmaya çalışmaktır. Kısa zamanda Türkiye'ye varmayı umuyoruz." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, AA muhabirine açıklamasında, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard'ın kendisine mesaj attığını belirterek "Türkiye ve Meksika ikili ilişkilerinin temelinde her zaman önemli iki stratejik ortak olmuştur. Bugün ise bu ortaklığın bir üst seviyeye çıktığına şahit oluyoruz. Ülkemizin tecrübe ettiği bu zor durum karşısında sergiledikleri destek ve dayanışmadan ötürü Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador'a ve Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard'a teşekkür ediyorum." dedi.

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, Twitter hesabındaki paylaşımında, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibinin gönderileceğini belirtmiş, "Meksika Hava Kuvvetlerine bağlı uçak, Türkiye'ye gitmek üzere birkaç saat içinde havalanacak." ifadesini kullanmıştı.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu arasında telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu. Şukri, görüşmede, Mısır'ın Türkiye'ye acil insani yardım gönderme kararı aldığını bildirdi.

Moldova

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Türkiye'ye arama kurtarma ekibinin gönderildiğini bildirdi.

Sandu, sosyal medya hesabından, Türkiye'de dün gerçekleşen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Deprem sonucu binlerce can kaybı yaşandığını, çok sayıda bina ve altyapının hasar gördüğünü belirten Sandu, Moldova İçişleri Bakanlığı Acil Durumlar Genel Müfettişliğine bağlı 55 personel ve 12 araçtan oluşan arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderildiği bilgisini paylaştı.

Sandu, "Bu felaketten etkilenen ailelere başsağlığı diliyor, insanları felaketin pençesinden kurtarmak için mücadele eden herkese güç, cesaret ve umut diliyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçiliği de Moldova yönetimine desteğinden dolayı minnettar olduğunu açıkladı.

Moritanya

Moritanya Dışişleri Bakanlığı da "Yaşanan büyük trajedi nedeniyle kardeş Türkiye Cumhuriyeti devletine ve halkına başsağlığı diliyoruz. Moritanya hükûmeti depremde hayatını kaybedenlerin, yaralıların ve mağdur olan kardeş Türk halkının acılarını paylaşmaktadır. Hazreti Allah’tan ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar temenni ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Nijerya

Nijerya'daki Müslümanlar, depremlerde hayatını kaybedenler ve yaralılar için dua etti.

Ülkenin en kalabalık şehri Lagos'ta faaliyet gösteren Muslim News Nigeria gazetesi öncülüğünde Türkiye'ye destek etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte, Türkiye'de depremlerde hayatını kaybedenler için hatimler okundu, dualar edildi.

Gazetenin editörü Raşid Ebubekir, depremde ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyası başlattıklarını kaydeden Abubakar, "Biz her zaman Türkiye'nin yanında olacağız. Cuma günü Türkiye için özel bir dua programı düzenleyeceğiz, ayrıca cumartesi günü de düzenleyeceğimiz Fıkıh programında da Türkiye'ye dua etmeyi unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Özbekistan

Özbekistanlılar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını göstermek için Taşkent'teki Türk Büyükelçiliğine giderek çiçek bıraktı.

Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı ve Baş Müftü Nuriddin Haliknazarov'un girişimleriyle, ülkedeki tüm camilerde Kur'an-ı Kerim okunarak Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenler için dua edilirken, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

Özbekistanlılar ayrıca sosyal medya hesaplarındaki fotoğraflarına Türk bayrağı koyarak "başsağlığı" ve "geçmiş olsun" dileklerini ifade ederken bazıları da Türk-Özbek bayraklarının bir arada olduğu fotoğraflara yazdıkları "Bizler beraberiz" sloganıyla paylaşımlar yaptı.

Bazı Özbek vatandaşlar bir araya gelerek, depremden zarar görenlere destek vermek için yardım kampanyası başlattı.

Dışişleri Bakan Vekili Bahtiyar Saidov da sosyal medya hesabındaki paylaşımında, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı deprem haberinden de




Kaynak: İletişim Başkanlığı




İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 29 1 3 77 21 90 +56
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 33 9 10 14 49 44 41 +5
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI